Smrčok jedlý
Slovensky: Smrčok jedlý
Latinsky: Morchella esculenta (L.) Pers.
Česky: Smrž obecný
Výborná jedlá huba
Výskyt: IV. - V.
Klobúk/Plodnica:
Klobúk je 30-70(130) mm vysoký, 30-60(80) mm široký, dutý, vajcovito oválny s rôzne veľkými jamkami, nepravidelných tvarov, ktoré sú od seba vzájomne oddelené rebierkovitými priehradkami. Priehradky sú bledšie sfarbené (okrové alebo hnedastookrové). Klobúk je zrastený s hlúbikom.
Plodná časť:
V jamkách je výtrusorodá vrstva, ktorá je okrová alebo hnedastookrová.
Hlúbik:
Hlúbik je 30-90(130) mm vysoký a 20-35(70) mm hrubý, dutý, dolu zhrubnutý, zbrázdený, jemne zamatovo zrnitý. Je belavý postupne žltkastý, v starobe až trochu hnedastý.
Dužina:
Dužina je pomerne veľmi tenká, krehko mäsitá, belavá, žltookrová alebo okrová, bez výraznej chuti a vône.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je žltý.
Ľudové názvy:
smrček, smrčok, smrž, smarž, maržeľ, smaržľa, smaržľak, smrh, smrha, smrečok, smrekár, smrečkár
Výskyt:
Smrčok jedlý rastie v apríli a máji v svetlých listnatých lesoch, na lesných trávnatých čistinách, v parkoch a záhradách. Najhojnejší býva v teplých vlhkých lužných lesoch.